Robimy rogaliki

Drodzy Rodzice
We wtorek na kole kulinarnym uczyliśmy się robić rogaliki według domowej receptury. Oto jak wyglądała nasza praca. Zobaczcie sami ????
Poniżej przepis
Domowe rogaliki
Składniki:
220ml mleka
20g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
40g masła
375g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 żółtko
marmolada
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić.
Do wyrośniętego zaczynu dodać masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć 10 trójkątów z ciasta (tak jakby kroić tort). Na każdy trójkąt nałożyć marmoladę. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C.
Uwaga: Ciasto nie musi być koniecznie rozwałkowane w kształt koła. Można spokojnie rozwałkować w prostokąt lub kwadrat. Ważne jest tylko, aby powycinać trójkąty.

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed