
Jadłospis
Zastrzega się zmiany w jadłospisie
JADŁOSPIS I tydzień
WODA DOSTĘPNA KAŻDEGO DNIA DO PICIA W SALACH POMIĘDZY POSIŁKAMI
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie – Kanapka z chleba pszenno-żytniego (mąka pszenna i żytnia)z masłem (śmietanka z mleka), pasztet wieprzowy( mięso wieprzowe, gałka muszkatołowa, bułka, cebula, sól, pieprz, jajka) ogórek świeży lub kiszony, herbata z cytryną.
ALERGENY : mleko, gluten z pszenicy i żyta, jajka.
Obiad – Rosół z makaronem ( kurczak, marchew, natka pietruszki i korzeń pietruszki, cebula, por, seler, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól , woda )makaron( mąka pszenna, jajka, kurkuma)udziec kurczaka pieczony (papryka, susz warzywny, sól, pieprz ) marchewka z groszkiem i koperkiem (sól, pieprz, masło)kasza kuskus , kompot (czarna porzeczka, wiśnia, woda, cukier)
ALERGENY : mleko , gluten pszenicy , jajka, seler i pochodne
Podwieczorek – Biszkopty ( mąka pszenna, ziemniaczana, jajka ) mus jabłkowy ( jabłka, woda ),mleko
ALERGENY : gluten pszenicy, jajka , mleko
KALORIE : 1365 kcal B – 51g, T- 46g, W- 149g
WTOREK
Śniadanie – Bułka kajzerka z masłem i serkiem śmietankowym ( mąka pszenna , śmietanka z mleka, mleko, śmietana, sól ) szczypior , herbata owocowa.
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko
Obiad –Barszcz biały z jajkiem (woda, mięso wieprzowe, marchew, seler, por, cebula, pietruszka, pieprz, sól, ziele angielskie, majonez, barszcz biały, jajka, czosnek )kotlet schabowy schab wieprzowy, pieprz, sól, jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej ) kasza gryczana, mix sałat z sosem musztardowo-miodowym ( musztarda, miód, olej, cytryna )
kompot wiśniowy( woda, cukier, wiśnia )
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko, jajka, gorczyca, seler i pochodne.
Podwieczorek – Jogurt naturalny z owocami ( mleko, truskawki ) ciasteczka owsiane– wyrób własny ( mąka pszenna, jajka, płatki owsiane ,masło)
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko, jajka
KALORIE : 1349 kcal B- 58g, T- 42g, W – 146g
ŚRODA
Śniadanie –Tosty z wędliną i żółtym serem (chleb tostowy pszenny- mąka pszenna, masło- śmietanka z mleka, kiełbasa szynkowa wieprzowa, ser żółty-mleko, podpuszczka, kultury bakterii) z ketchupem ( pomidory, sól himalajska, ocet jabłkowy)
kawa inka ( mleko, kawa inka- jęczmień, żyto, cykoria)
ALERGENY : gluten pszenicy, żyta, jęczmienia, mleko
Obiad – Barszcz ukraiński ( woda, burak czerwony, mięso wieprzowe, kapusta biała, fasola, ziemniaki, cebula, marchew, pietruszka, seler, liść laurowy, pieprz ,sól, ziele angielskie, śmietana) Placki z jabłkami ( mąka pszenna, jajka, mleko, olej, jabłka tarte ) kompot truskawkowo- porzeczkowy ( woda, cukier, porzeczka, truskawki)
ALERGENY : gluten pszenicy, jajka, seler i pochodne, mleko, kultury bakterii
Podwieczorek – sałatka dla niejadka ( makaron-mąka pszenna, kurkuma, szynka drobiowa, ogórek korniszon, papryka, kukurydza, majonez- jajka ,gorczyca)herbata owocowa (woda, cukier, herbata owocowa)
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko, jajka, gorczyca
KALORIE : 1358 kcal B – 48g , T – 43g, W – 151g
CZWARTEK
Śniadanie- kanapka z chlebem pszenno-żytnim z polędwicą drobiową i pomidorem ( mąka pszenna i żytnia, masło-śmietanka z mleka, polędwica drobiowa, pomidor) herbata z cytryną ( woda, herbata czarna , cukier, cytryna)
ALERGENY : gluten pszenicy , żyta, mleko
Obiad – Zupa koperkowa z zacierką ( woda, marchew, mięso drobiowe, seler, por, koper, zacierka -mąka pszenna ,jajka, liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka) zapiekanka pasterska (mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek, liść laurowy, ziemniaki, pieprz, sól, majeranek, marchew, groszek konserwowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie ) surówka z kapusty ( kapusta biała, marchew, cebula czerwona, papryka, sól, pieprz, czosnek, olej, cytryna ) kompot wieloowocowy (z mrożonek, woda, cukier, owoce )
ALERGENY : gluten pszenicy , żyta, seler i pochodne, jajka
Podwieczorek – Płatki kukurydziane na mleku ( mąka kukurydziana, mleko ) paluch ze słonecznikiem z masłem ( mąka pszenna , słonecznik, masło-śmietanka z mleka) Owoce sezonowe : gruszki
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko
KALORIE : 1372 kcal B – 53g , T – 47g, W – 154g
PIĄTEK
Śniadanie- Zupa mleczna z płatkami owsianymi ( mleko, płatki owsiane, sól ) bułka pszenna z masłem i miodem ( mąka pszenna, śmietanka z mleka, miód wielokwiatowy naturalny)
ALERGENY : gluten pszenicy , owsa, mleko
Obiad – Zupa ryżowa ( woda, mięso z indyka, ryż, marchew, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka, cebula, por, seler)ryba tilapia w jarzynach z ziemniakami ( ryba tilapia, jajko, mąka krupczatka, olej, marchew, cebula, liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, ziemniaki) kompot śliwkowy ( woda, śliwki, cukier)
ALERGENY : gluten pszenicy ,seler i pochodne, jajka
Podwieczorek – Ciasto drożdżowe wyrób własny ( mąka pszenna, mleko, jajka, masło -śmietanka z mleka, drożdże , cukier ) mleko , owoce sezonowe : jabłko
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko, jajka
KALORIE : 1302 kcal B – 45g, T – 38g, W- 145g
JADŁOSPIS II tydzień
WODA DOSTĘPNA KAŻDEGO DNIA DO PICIA W SALACH POMIĘDZY POSIŁKAMI
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie – Kanapki z chleba razowego (mąka żytnia)z masłem (śmietanka z mleka), polędwica wieprzowa ( mięso wieprzowe) kawa inka(żyto, jęczmień) na mleku, pomidory
ALERGENY : mleko, gluten z żyta i jęczmienia
Obiad – Zupa grysikowa ( wywar z drobiu, marchew, korzeń pietruszki, cebula, por, seler, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz,sól, woda) z kaszą manną, kotlety drobiowe ( filet z kurczaka, jajka, bułka tarta pszenna, sól, pieprz ) , ryż , surówka
z marchwi i ananasa, kompot truskawkowy (woda, cukier, truskawki)
ALERGENY : gluten pszenicy , jajka, seler
Podwieczorek – Piernik wypiek własny( mąka pszenna, masło,mleko, jajka, miód, powidła śliwkowe ) herbata
owocowa, jabłka
ALERGENY : gluten pszenicy, jajka, mleko
KALORIE : 1398 kcal B – 59g, T- 48g, W – 155g
WTOREK
Śniadanie – Bułka pszenna z masłem, ( mąka pszenna , śmietanka z mleka ) jajecznica ze szczypiorkiem ,( jajka,sól)
woda z cytryną, miętą ( cytryna, cukier, mięta)
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko, jajka
Obiad –Zupa krem z białych warzyw (woda, ziemniaki, mięso wieprzowe, seler, por, cebula, pietruszka, pieprz, sól, kalafior )
Kotlety mielone (mięso mielone wieprzowe, pieprz, sól, jajka, czosnek, cebula ) kasza jęczmienna, surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, olej , pieprz, kminek ,cebula, jabłko) kompot z czarnej porzeczki( woda, cukier, porzeczka)
ALERGENY : gluten jęczmienia, jajka, seler .
Podwieczorek – Koktajl truskawkowy ( truskawki, maślanka) biszkopty (mąka tortowa, ziemniaczana ,jajka ,cukier)
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko, jajka
KALORIE : 1296 kcal B – 51g T – 47g, W – 140g
ŚRODA
Śniadanie – Kanapki z chleba pszenno-żytniego z masłem (mąka pszenna i żytnia, śmietanka z mleka) i serek topiony , kakao ( mleko, soja)
ALERGENY : gluten pszenicy, żyta, jęczmienia, mleko ,soja
Obiad – Zupa grochowa z ziemniakami( woda, ziemniaki, groch, mięso wieprzowe, cebula, marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, pieprz ,sól, majeranek, czosnek) kluski leniwe z sosem jogurtowo-truskawkowym ( ser biały, mąka pszenna, jajka, jogurt naturalny, truskawki) kompot wieloowocowy ( woda, cukier, porzeczka, wiśnia)
ALERGENY : gluten pszenicy, jajka, seler i pochodne, mleko,
Podwieczorek – Pizzerinki (mąka pszenna, szynka wieprzowa, ser żółty, papryka, zioła, sos pomidorowy, drożdże , olej , miód ) herbata z cytryną (woda, cukier, herbata czarna) , gruszka
ALERGENY : gluten pszenicy
KALORIE : 1367 kcal B – 58g, T – 43g, W – 150g
CZWARTEK
Śniadanie- Chleb pszenno-żytni zapiekany z jajkiem w piecu konwekcyjnym ( mąka pszenna i żytnia, śmietanka z mleka, jajka ) ketchup, herbata wieloowocowa
,
ALERGENY : gluten pszenicy , żyta, jajka, mleko
Obiad – Zupa pomidorowa z ryżem( woda, marchew, mięso wieprzowe, seler, por, ryż, liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka, cebula, ryż) kasza kuskus, karkówka w zalewie( karkówka wieprzowa, majonez, papryka, sól, pieprz, mąka ziemniaczana, jajka, olej) surówka z kapusty duszonej (kapusta biała, marchew, cebula, margaryna , koper )
kompot z porzeczki (porzeczka, woda, cukier )
ALERGENY : gluten pszenicy , soja, gorczyca, seler, jajka, sezam, mleko
Podwieczorek – Kasza manna na mleku ( kasza manna, mleko ) z sokiem malinowym ( mąka pszenna , słonecznik, masło-śmietanka z mleka)paluszki sezamowe ( mąka pszenna, sezam) mandarynki
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko
KALORIE : 1357 kcal B – 56g , T – 40g W – 148g
PIĄTEK
Śniadanie- Zupa mleczna z płatkami ryżowymi ( mleko, płatki ryżowe, ) bułka owsiana z masłem i dżemem morelowym ( mąka pszenna, śmietanka z mleka, płatki owsiane, dżem morelowy)
ALERGENY : gluten pszenicy , owsa, mleko
Obiad – Zupa brokułowa ( woda, mięso wieprzowe, marchew, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka, cebula, por, seler ,brokuł ) ryba miruna w panierce z ziemniakami ( filet z miruny, jajko, mąka krupczatka, olej, pieprz, sól, ziemniaki) surówka z ogórka kiszonego, jabłka , groszku z majonezem, kompot wiśniowy ( woda, wiśnie, cukier)
ALERGENY : gluten pszenicy ,seler i pochodne, jajka ,ryba, gorczyca
Podwieczorek – Chrupki kukurydziane ( mąka kukurydziana ) Kisiel cytrynowy, banany
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko, jajka
KALORIE : 1342 kcal B – 53g , T – 38g, W- 154g
JADŁOSPIS III tydzień
WODA DOSTĘPNA KAŻDEGO DNIA DO PICIA W SALACH POMIĘDZY POSIŁKAMI
BEZ OGRANICZEŃ
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie – Kanapki z chleba pszenno-żytniego (mąka żytnia, pszenna)z masłem (śmietanka z mleka), szynka wieprzowa ( mięso wieprzowe) herbata owocowa, papryka
ALERGENY : mleko, gluten pszenicy i żyta
Obiad – Kapuśniak z ziemniakami ( kapusta kiszona, mięso wieprzowe, marchew, korzeń pietruszki, cebula, por, seler, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ,sól, woda) makaron spaghetti z sosem bolońskim ( makaron pszenny, mięso mielone wieprzowe, sól, pieprz, pomidory, cebula, czosnek ) surówka z pora i jabłka, kompot wieloowocowy(woda, cukier, truskawki, wiśnie, czarna porzeczka)
ALERGENY : gluten pszenicy , jajka, seler
Podwieczorek – Bułeczki drożdżowe – maślane wyrób własny ( mąka pszenna, masło, mleko, jajka, cukier,
drożdże) kakao, jabłka,
ALERGENY : gluten pszenicy, jajka, mleko
KALORIE : 1320 kcal B – 54g, T – 42g, W – 145g
WTOREK
Śniadanie – Kanapki z chleba pszenno-żytniego ( mąka pszenna , żytnia, śmietanka z mleka ) z masłem , pasta rybna( ryba wędzona, ketchup, ser twarogowy, pieprz ziołowy) herbata owocowa
ALERGENY : gluten pszenicy, mleko
Obiad –Zupa krem z cukinii(woda, ziemniaki, mięso wieprzowe, seler, por, cebula, pietruszka, pieprz, sól, cukinia )
Filet z kurczaka pod pierzynką (filet z kurczaka, pieprz, sól, mąka pszenna, olej, marchew, por, majonez ) ryż,kompot z wiśni( woda, cukier, wiśnie)
ALERGENY : gluten pszenicy, jajka, seler i pochodne
Podwieczorek – Budyń na mleku z musem truskawkowym ( truskawki, mleko) herbatniki (mąka pszenna,
jajka ,cukier )
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko, jajka
KALORIE : 1380 kcal B – 62g, T – 47g , W – 154g
ŚRODA
Śniadanie – Kanapki z chleba pszenno-żytniego z masłem (mąka pszenna i żytnia, śmietanka z mleka) i pasztetem drobiowym(mięso drobiowe, sól, jajka, bułka tarta) sałata lodowa, herbata z cytryną(cytryna,cukier,herbata)
ALERGENY : gluten pszenicy, żyta, mleko , jajka
Obiad – Zupa z pora z zacierką( woda, mięso wieprzowe, cebula, marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, pieprz ,sól) naleśniki z serem ( mąka pszenna, jajka, olej, mleko, ser ) kompot z porzeczki( woda, cukier, porzeczka)
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko, jajka, seler i pochodne
Podwieczorek – Sałatka owocowa ( jabłka, gruszki, śliwki, mandarynki, banany) paluszki sezamowe ( mąka pszenna, sezam) woda z sokiem malinowym
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko
KALORIE : 1379kcal B – 57g, T – 52g , W – 146g
CZWARTEK
Śniadanie- Zupa mleczna z lanymi kluskami ( mąka pszenna, mleko, jajka, sól ) bułka grahamka z masłem (mąka pszenna, mleko, śmietanka z mleka) i miodem
,
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko, jajka
Obiad – Zupa jarzynowa z ziemniakami( woda, ziemniaki, marchew, mięso wieprzowe, seler, por ,jajka, liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka, cebula, kalafior, brokuły ) kasza gryczana, gulasz wieprzowy( szynka wieprzowa, sól, pieprz, mąka pszenna, marchew, czosnek ,cebula, olej) buraczki na gorąco (buraki czerwone, masło, cebula, pieprz)kompot truskawkowy (truskawki, woda, cukier )
ALERGENY : gluten pszenicy , seler, jajka, mleko
Podwieczorek – Rolada jabłkowa (mąka pszenna, żytnia, jabłka, olej, mleko, jajka, sól) herbata owocowa, banany
ALERGENY : gluten pszenicy, żyta, mleko, jajka
KALORIE : 1334 kcal B – 60g, T – 49g , W – 151g
PIĄTEK
Śniadanie- Bułka pszenna z masłem, ( mąka pszenna , śmietanka z mleka ) i żółtym serem, kakao
( mleko, kakao ) pomidory
ALERGENY : gluten pszenicy , mleko
Obiad – Zupa pieczarkowa z ziemniakami( woda, mięso wieprzowe, marchew, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka, cebula, por, seler , pieczarki, ziemniaki, śmietana) ryż zapiekany z jabłkami z jogurtem, kompot wiśniowy ( woda, wiśnie, cukier)
ALERGENY : seler i pochodne, mleko
Podwieczorek – Kanapki z chleba pszenno-żytniego z masłem (mąka pszenna i żytnia, śmietanka z mleka) i pastą jajeczną(jajka, majonez, sól, jajka, pieprz, sól) szczypior, herbata z cytryną( herbata czarna, cytryna, woda, cukier)
ALERGENY : gluten pszenicy , żyta, mleko, jajka
KALORIE : 1382 kcal B – 59g, T – 45g , W – 158g